Cuprins articol
Cele mai noi promotii oferite de marile magazine:
Gratarul electric reprezinta un electrocasnic relativ nou aparatu pe piata si poate nu atat de popular pe cat si-ar dori producatorii in a ii cunoaste principalele avantaje oferite. Probabil numele sugereaza anumite intrebuintari, insa ceea ce probabil multi nu stiu este faptul ca reprezinta un aparat indispensabil, mai ales, pentru cei care locuiesc la bloc. Cu ajutorul sau puteti pregati o multutidine de tipuri de alimente, oferind aroma specifica gratarului, fara sa fie nevoie de foc si, mai ales, fara a produce fum. De asemenea, un gratar bun va avea o suprafata ce nu permite alimentele sa se prinda de el, ceea ce il va face si usor de intretinut. In plus, nu foloseste flacara deschisa, ci va fi nevoie doar de conectarea la priza. In cel mai scurt timp, veti putea pregati fripturi, mici, hamburgeri, legume si asa mai departe. Spre deosebire de garatarul cu carbune, aceasta varianta este mult mai practica, rapida si nu produce atat de mult deranj. In continuare, va vom explica principalele aspecte de care trebuie sa tineti seama in determinarea modelului potrivit, iar la final, va vom prezenta top 10 cele mai bune gratarele electrice votate din perspectiva raportului calitate/pret.
Tipuri de gratare electrice
Cele mai moderne modele prezinta functionalitate multipla si o flexibilitate sportiva, combinand mai multe dispozitive. Un gratar electric multifunctional poate beneficia si de un mini cuptor, care va optimiza procesul culinar. Din punct de vedere al design-ului, se disting doua categorii de gratare: cu contact si fara contact.
- cu contact – prepararea alimentelor se desfasoara direct pe suprafata de prajire. Aceste tipuri sunt unilaterale, putand frige carnea pe ambele parti, alimentele fiind foarte bine fixate intre doua suprafete fierbinti. Aceasta varianta este considerata mai convenabila si mai versatila, putandu-se transforma in suprafete unilaterale. In plus, poarta numele si de gratar electric combinat.
- fara contact – in acest caz, carnea este prajita pentru gratar chiar deasupra elementului de incalzire. In principiu, aceste modele nu sunt tocmai indicate pentru uz casnic fiindca grasimea care se scurge este aprinsa si se formeaza vapori nocivi de fum. In cazul in care, totusi, optati pentru aceasta varianta, ar fi indicat sa achizitionati un model vertical sau sa montati o hota foarte puternica.
Puterea gratarului electric
Cu cat suprafata de preparare este mai mare, in mod evident, cu atat mai multe porduse vor putea fi pregatite in acelasi timp. In cazul in care sunteti o familie mare, puteti opta pentru un model combinat cu doua sau mai multe elemente de incalzire. Acestea sunt compacte si atunci cand este nevoie, se transforma intr-o singura platforma verticala pentru prajit.
De asemenea, ar fi recomandat sa beneficieze de cel putin trei setari de temperatura: joasa, medie si inalta. Aceasta optiune va fi esentiala mai ales atunci cand va trebui sa pregatiti alimente solide ce necesita prelucrare treptata. Mai mult decat atat, ofera si posibilitatea setarii energiei consumate. In plus, include si funcita d ementinere a unei temperaturi date pentru o preparare uniforma. Este esential ca gratarul sa ramana cald cat mai mult timp cu putinta.
Suprafata de gatit
Dimensiunile si forma suprafetei de preparare a alimentelor influenteaza in mod direct gustul si modul de preparare al mancarii. Referitor la forma, puteti opta fie pentru un model sub forma de plita, fie sub forma de grill, sau pentur un sistem cu capac ce permite prepararea pe ambele parti simultan ori chiar o suprafata de gatit ce imbina toate cele trei elemente. Indiferent de alegerea pe care o faceti si care tine strict de preferinte, trebuie sa aveti in vedere ca suprafata produsului sa fie antiaderenta, prevenind astfel lipirea alimentelor de ea, ulterior, acesta fiind si mult mai usor de curatat. In acelasi timp, trebuie sa aveti in vedere ca modelul ales sa dspuna si de sistem de scurgere a grasimii si sa aiba componente detasabile, acestea ajutandu-va sa intretineti mult mai usor produsul.
In ceea ce priveste dimensiunile suprafetei de gatit reprezinta, deopotriva, o alegere care tine de preferintele si nevoile voastre. In mod evident, daca sunteti un cuplu sau o familie mai mica veti opta pentru un gratar cu o suprafata mai mica, insa daca sunteti o familie mai numeroasa, atunci potrivit ar fi sa va orientati catre un model cu latura sau diametrul de minim 45 de cm.
Temperatura
Este foarte important sa verificati daca gratarul ales permite controlarea temperaturii, fiindca in functie de alimentele preparate, acestea vor avea nevoie de temperaturi diferite. Daca unele alimente necesita o gatire mai indelungata la temperaturi mai scazute pentru a putea fi patrunse eficient, altele au nevoie de o gatire mai rapida, la temperaturi ridicate. Anumite gratare electrice permit obtinerea unor temperaturi cuprinse intre 65 si 200 de grade Celsius, in timp ce altele mentin doar o temperatura inalta cuprinsa intre 150 si 200 de grade Celsius. Alegerea depinde strict de necesitatile voastre, insa dupa parerea mea, cea mai buna varianta ar fi prima, care v-ar permite sa preparati mancarea exact cum trebuie, pentru cele mai bune rezultate. De exemple, anumite tipuri de carne pot fi preparate la temperaturi ridicate, in timp ce legumele vor trebui pregatite la temperaturi scazute, pentru a nu distruge enzimele. Acest aspect trebuie analizat in functie de planul vostru alimentar si de ceea ce stiti ca obisnuiti sa pregatiti frecvent.
Siguranta in utilizare
In mod cert siguranta in utilizare reprezinta un aspect ce nu trebuie neglijat, de aceea, recomandarea noastra ar fi sa aveti in vedere daca puteti bloca aparatul, pentru a nu fi pornit din greseala sau din simpla curiozitate de catre cei mici, ceea ce ar putea conduce la incidente total neplacute. De asemenea, ar fi bine ca aparatul sa detine si LED-uri care vor indica momentul in care suprafata de gatit a atins temperatura ideala pentru utilizare sau cand aparatul este pornit, pentru a nu il atinge din greseala.
Ergonomie
In ceea ce priveste ergonomia produuslui, trebuie sa aveti in vederea urmatoarele doua aspecte: greutatea sa fie cat mai scazuta si lungimea cablului de alimentare sa fie cat mai lung. Pentru ca este un aparat ce utilizeaza plita incinsa, se recomanda asezarea lui intr-o zona a bucatariei unde nu ar exista riscul de a topi sau arde lucruri din imediata apropiere. Cablul lung si greutatea redusa permit mutarea facila a aparatului oriunde poate fi folosit in siguranta.
Top 10 cele mai bune gratare electrice 2024
1. Gratar electric TEFAL OptiGrill+ XL GC722D34
- Putere de 2000 W si 4 trepte de putere
- Suprafata de gatit: 40 x 20 cm
- 9 programe de gatit pentru diverse tipuri de alimente, senzor automat de gatit, indicator luminos pentur nivelul de gatire, tava colectare lichide
- Realizat din metal, placi din aluminiu turnat, detasabile, manere reci
2. Gratar electric TEFAL OptiGrill Elite GC750D30
- Termostat reglabil
- Suprafata de gatit: 30 x 20 m
- 12 programe de gatit pentru diferite tipuri de alimente, senzori speciali pentru grosimea alimentelor, functie Searing Boost
- Placi si tava pentru colectarea grasimii detasabile si lavabile in masina de vase
3. Gratar electric De’Longhi CGH 1012D
- Putere de 2000 W
- Suprafata de gatit: 37 x 23 cm
- 6 functii de gatit, termostat reglabil, suprafata non aderenta, indicator LED, sistem anti-alunecare, 3 pozitii de contact
- Placi detasabile, tava de scurgere detasabila, manere reci la atingere
4. Gratar electric Tefal Optigrill+ Wafles GC716D12
- Putere de 2000 W
- Suprafata de gatit: 30 x 20 cm
- 6 programe automate, indicator pentru nivelul de gatit, senzor automat pentru gatit, indicator LED, sistem anti-alunecare, termostat reglabil
- Placi detasabile, tava de scurgere, manere reci la atingere
5. Gratar electric Tefal OptiGrill+ XL GC722834
- Putere de 2000 W si 4 niveluri de temperatura
- Suprafata de gatit: 40 x 20 cm
- 9 programe automate de gatit, senzor automat pentru gatit, placi anti-aderente, indicator pentru nivelul de gatit, termostat reglabil
- Placi din aluminiu, placi si tava detasabile, manere reci
6. Gratar electric Ninja AG551EU
- Putere de 2460 W
- Suprafata de gatit: 22 x 32 cm
- Oala de gatit, cos de prajire, aparat impotriva strpilor, sistem patentat de gestionare a fumului, interior antiaderent, suprafata de gatit generoasa
7. Grill electric Tefal OPTIGRILL GC714834
- Putere de 2000 W
- Suprafata de gatit: 30 x 20 cm
- 6 programe automate de gatit, senzor automat pentru gatit, indicator pentru nivelul de gatit, indicator LED, sistem anti-alunecare
- Placi si tava de scurgere detasabile, manere reci
8. Grill electric H.Koenig GR70
- Putere de 2000 W, temperatura 0-230 de grade Celsius
- Suprafata de gatit: 30 x 25 cm
- Termostat reglabil, reglare inaltime pentru toate tipuri de alimente, timer, incalzire rapida
- Suprafata anti-aderenta din teflon, tava de colectare, balama mobila, spatula
9. Grill Tefal Supergrill XL GC461B34
- Putere de 2400 W si 4 trepte de putere
- Termostat cu trei pozitii, mod MAX, cronometru digital, indicator LED, sistem anti alunecare, termostat reglabil
- Placi antiaderente din aluminiu turnat ce se pot detasa si spala in masina de vase, tava de colectare detasabila
10. Gratar electric cu timer Tefal Super grill GC451B12
- Putere de 2000 W si 4 nivele de temperatura
- Suprafata de gatit: 32 x 24 cm
- Timer, cronometru digital, mod max, temperatura ajustabila, interval de temperatura 0-250 de grade Celsius
- Placi detasabila si tava de scurgere compatibile cu masina de spalat vase